Klantvragen stellen: Wat levert het op?

Hier zijn we het unaniem over eens: het is van essentieel belang dat bekend is wat de klant beweegt. Keuzes in het ontwerp zijn vaak gestoeld op suggestieve aannames, terwijl keuzes onderbouwd kunnen worden door de antwoorden van klanten. Hier kom je achter door de juiste vragen te stellen aan de klant. Uitdagende vragen stellen is een kunstvorm, maar wat is hier eigenlijk de toegevoegde waarde van? 

Nieuwe ideeën verkrijgen
Je blijft steken bij het bekende, dat vaak net te kort schiet voor het oplossen van een complex probleem. Door in gesprek te gaan met de klant worden associaties naar voren gehaald, verbanden gelegd en nieuwe invalshoeken gezien. De klant dient als bron van inspiratie voor het genereren van ideeën - iets wat in de huidige, snel veranderende maatschappij voor vrijwel iedereen belangrijk is.

Draagvlak creëren
Om succesvolle producten of diensten te lanceren, is een goede basis van uiterst belang. Dit wordt gedaan door draagvlak te creëren met uitgebreide analyses en onderzoeken. Dit is vaak duur én tijdrovend. Maar is dit noodzakelijk? Niet per se. Het is ook mogelijk om aannames te toetsen bij de klant en direct te valideren wat wel en niet werkt. 

Doelen bepalen
Het stellen van doelen is een belangrijk hulpmiddel bij het behalen van succes, maar het is nog onbepaald welke kant de organisatie opgaat. Door de juiste vragen te stellen aan de doelgroep, wordt ontdekt welke taken, hindernissen en voordelen voor hen belangrijk zijn. Zo is zichtbaar waar de aansluiting ligt tussen de organisatie en de eindgebruiker, en waar de organisatie zich op kan focussen. In sommige gevallen is dat zelfs: het idee links kan laten liggen. 

Meer inzichten om sneller keuzes te maken
Het antwoord van de eindgebruiker maakt een einde aan discussies met collega’s. Als organisatie wil je snel tot de kern komen van de klantbehoeften en horen welke mogelijke oplossingen er zijn. Besluitvorming wordt effectiever bij de juiste klantvragen stellen. Hiermee wordt de eigen vrijheid beperkt, maar het geeft ook richting. 

Hoe leer je de klant te begrijpen?

Inzicht in behoeften leidt tot een betere ontwikkeling van een product of dienst. Hoe verkrijg je deze inzichten? Door met de gebruiker in hun eigen context in gesprek te gaan en hun ritmes, beweegredenen en gewoonten te achterhalen. 

Make Design Work biedt de workshop Prototyping aan waarin je leert prototypes te maken zodat je snel kunt testen of strategie en aannames werken. Ook leer je de juiste vragen te stellen om verschillende antwoorden van verschillende doelgroepen te krijgen. Meer weten? Meer weten? Bekijk het hele workshop aanbod of neem gelijk contact met ons op.

Afdeling Buitengewone Zaken
Make Design Work is een initiatief van Afdeling Buitengewone Zaken, een ontwerpbureau dat zich graag bezig houdt met ontwerpen met maatschappelijke relevantie. Onze projecten zijn voorbeelden voor de veranderingen die we graag zien. Met onze ontwerp-ervaring, methodes, technische kennis en frisse blik kunnen we altijd bijspringen om samen met jou in de doe-modus te komen.

Previous

9 boeken die je moet lezen als je Design Thinking écht goed wilt toepassen

Next

Leer je klant beter kennen in 3 simpele stappen