Ernesto Spruyt aan het woord: Waar liggen de kansen voor innovatie?

Waar liggen de kansen voor innovatie? Overal, volgens Ernesto Spruyt. Maar het is de kunst om deze te ontdekken en te grijpen. Ernesto Spruyt is naast ondernemer in zijn eigen start-up Tunga, ook zelfstandig business coach. Hij helpt verschillende bedrijven met het succesvol lanceren van start-ups, innovaties en zakelijke projecten. De toekomst van een organisatie bepalen, is vaak de belangrijkste uitdaging. Hoe gaat een expert, zoals Ernesto Spruyt, hiermee om? Om hierachter te komen gingen we met hem in gesprek. 

Wat is jouw rol in innovaties? 
Ernesto: Ik begeef mij in situaties waar veel onzekerheid is. Ik zorg ervoor dat er van niets iets wordt gemaakt. Ik denk in kansen, en na zoveel ervaring herken je ook gelijk de beperkingen en obstakels. Zulke hindernissen mogen je niet uit het veld slaan. Je kan ze  met de juiste mindset op een innovatieve manier wegnemen. Mijn rol is om anderen die mindset aan te leren. Ik werk volgens een vast patroon, en legde dat vast in een werkmethodiek. Deze manier van werken zorgt ervoor dat mensen zich niet vastbijten op een bepaald idee, maar zien waar het naartoe groeit. 

Wat gaat er goed als het woord innovatie valt?
Ernesto: Wanneer ik een innovatietraject start, probeer ik altijd te kijken naar wat het individu of het team nodig heeft. Het lukt mij om mensen snel inzicht te geven in hun persoonlijkheid, eigen kracht en dynamiek binnen het team. Dat is altijd weer anders. Vanaf hier begint al de innovatie, want die inzichten geven mensen energie om aan de slag te gaan. Daarnaast gaat persoonlijke ontwikkeling hand in hand met business ontwikkeling. 

Wat kan er altijd beter zodra het woord innovatie valt? 
Ernesto: Het grootste obstakel voor innovatie is dat er geen duidelijke afspraken zijn over wanneer een innovatietraject een succes is. Met een traditionele benadering wordt er gewerkt aan één project dat ongetwijfeld een succes gaat worden. Zo werkt het niet. Tien projecten lanceren waarvan slechts één project lonend is, is net zo leerzaam. Ook dat kan je beschouwen als innoveren. 
 

“Tien projecten lanceren waarvan slechts één project lonend is, is net zo leerzaam. Ook dat kan je beschouwen als innoveren.

 

Wat heb je met Make Design Work gedaan?
Ernesto: Toen ik als projectleider bij Telegraaf Media Group zat, heb ik verschillende workshops georganiseerd om uiteindelijk tot een solide businessplan te komen. Eén van de workshops was product design waarin we werkten van een visie, naar prototype tot een product. Deze workshop werd gehost door Make Design Work.

Jullie hebben in een dag tijd ons team geholpen om prototypes te maken. Het was heel nuttig, omdat dit intern nooit opgelost had kunnen worden. We hadden experts nodig die ervaring hebben en weten wat er nodig is om ideeën te vertalen naar product features. Make Design Work kan een vakgebied heel snel eigen maken door het management en medewerkers de juiste vragen te stellen en vervolgens een heel team mee te nemen in de uitvoering. 

Wie kan wel een portie innovatie gebruiken?
Ernesto: Er liggen overal kansen voor innovatie. Pak een willekeurig grote organisatie en je ziet tien kansen waar niks mee wordt gedaan. Veel corporates zijn te druk met hun dagelijkse activiteiten. Als je kijkt naar start-ups, wordt er teveel energie gestoken in activiteiten die niet gaan werken. Er is een gebrek aan professionalisme. In de ideale wereld bevat een organisatie de spirit van een start-up en de professionaliteit van een grote organisatie. 

Wat kan Make Design Work hierin betekenen?
Make Design Work biedt de workshop ‘prototypes maken’ aan waarin jij en je collega’s leren prototypes te maken zodat jullie zo snel mogelijk kunnen testen of het concept, het design of de interactie werkt. Meer weten? Bekijk de workshop of neem gelijk contact met ons op.

Previous

Wat is het nut van prototypes maken?

Next

OM aan het woord: Slim anticiperen op verandering