9 boeken die je moet lezen als je Design Thinking écht goed wilt toepassen

Design Thinking wordt steeds vaker toegepast voor doelgerichte innovatie. Als je de methodiek kan dromen, heb je altijd een aanpak om tot vernieuwing te komen of vraagstukken aan te pakken. Het kan zijn dat je al bekend bent met de aanpak door een workshop of een R&D project, maar je wilt graag alles nog eens goed op een rijtje hebben. Welke boeken moet je lezen als je Design Thinking écht goed onder de knie wilt krijgen?

Wij maakten een lijst van 9 boeken voor zowel beginners als gevorderden. We vertellen je wat je moet lezen als je net nieuw bent in het Design Thinking veld en met welke boek je de diepte in kan duiken. Vergeet niet: hoe goed de boeken je ook gaan helpen, je leert vooral door het écht te doen.

1. Change By Design - Tim Brown (2009)

Dit boek beschouwen wij als de holy grail (voor zowel de beginner als de expert) op het gebied van Design Thinking. De auteur Tim Brown is CEO bij het welbekende design consultancybureau IDEO, dus hij weet wel van wanten. (Interessant detail: de term Design Thinking is bedacht door IDEO.) In dit boek deelt hij zijn ideeën en ervaringen die hij heeft opgedaan in de industrie, de academische wereld en bij non-profitorganisaties. Er worden mislukkingen én successen in kaart gebracht. Dit boek legt uit wat de rol van ontwerp(denken) is, en hoe dit organisaties laat transformeren en hen inspireert om te innoveren. Leer welke emoties, mindset(s) en methoden nodig zijn om succesvol producten, ervaringen, strategieën etc. te ontwerpen.

Gebruik: Zakelijk
Niveau: Beginner tot expert
Stijl: Informatief & tekstueel
Leestijd: 272 pagina's (gemiddeld 9 uur*)

2. Frame Innovation - Kees Dorst (2015)

In dit boek beschrijft Kees Dorst een benadering die is gericht op innovatie door het oplossen van problemen in organisaties met het maken van frames. Het gaat verder dan de geleende trucs en technieken die Design Thinking meestal kenmerken. Dorst beschrijft op een theoretische manier de negen stappen van het proces voor het maken van frames. Hij illustreert de toepassing ervan op praktijkproblemen met een reeks gevarieerde case studies. In essentie legt dit boek uit hoe het holistische denken van Design Thinking werkt. Dit boek geeft handige inzichten, zoals: voor een probleem is er nooit maar één oplossing.

Gebruik: Zakelijk
Niveau: Gevorderd tot expert
Stijl: Informatief & tekstueel
Leestijd: 224 pagina's (gemiddeld 7,5 uur*)

3. This is Service Design Thinking - Marc Stickdorn‎ (2011)

Voor ons is dit boek een handige leidraad: een gids boordevol tools en methodes. Het omvat een aantal kernprincipes waarin geen harde scheiding wordt gemaakt tussen Service Design en Design Thinking. Dit boek is bedoeld als een introductie, en zeer geschikt voor studenten en professionals die meer over Service Design Thinking willen weten. Je hoeft het boek niet van begin tot eind te lezen, maar je kunt je richten op delen die jij interessant vindt.

Gebruik: Zakelijk
Niveau: Beginner tot expert
Stijl: Informatief & tekstueel
Leestijd: 373 pagina's (gemiddeld 12 uur*).


4. This Is Service Design Doing - Marc Stickdorn (2018)

Dit is het nieuwste boek van Marc Stickdorn en de opvolger van het boek 'This is Service Design Thinking'. Het geeft een inleiding op de 'verschillen' tussen Design Thinking en Service Design. Met dit boek kun je gelijk aan de slag met service ontwerp om de kwaliteit, en de interactie met klanten (in elke fase van je proces) te verbeteren. Hiermee kan je de klant ervaring iteratief verbeteren. Zo leer je specifieke richtlijnen voor het implementeren van concepten in de praktijk en leer je hoe je diverse service ontwerp methoden kan uitvoeren binnen een organisatie. (Handig: je kunt hier gratis alle methoden downloaden.)

Gebruik: Zakelijk
Niveau: Gevorderd tot expert
Stijl: Informatief & tekstueel
Leestijd: 500 pagina's (gemiddeld 17 uur*)

5. The Design of Business - Roger Martin (2009)

Dit boek is handig wanneer je de Design Thinking aanpak wilt toepassen binnen organisaties die vooral een eenduidige focus hebben, bijvoorbeeld: een autofabrikant die volledig is ingericht op structuur en processen, maar te weinig vernieuwend is. In dit boek wordt een pleidooi gehouden over het combineren van analytisch denken en intuïtief denken. Martin bewijst met verschillende cases waarom organisaties zich niet alleen moeten focussen op betrouwbaarheid, zekerheid en voorspelbaarheid. In deze organisaties is geen ruimte voor innovatie, maar ligt de focus op het langzaam opbouwen en opschalen. Het tegenoverstelde van organisaties die zich richten op exploitatie, zijn exploratieve organisaties. In intuïtieve en creatieve organisaties wordt namelijk innovatie gestimuleerd. De beide benaderingen zijn waardevol, maar moeilijk tegelijk uit te voeren. In dit boek laat Roger Martin zien hoe je als organisatie kan balanceren tussen deze twee benaderingen.

Gebruik: Zakelijk
Niveau: Beginner tot expert
Stijl: Informatief & tekstueel
Leestijd: 208 pagina's (gemiddeld 7 uur*) 

 

6. Design Thinking - Business Innovation - Ysmar Vianna, Mauricio Vianna, Isabel Adler, Brenda Lucena & Beatriz Russo (2012)

Dit e-book is één van de favorieten van onze Strategy Director Jan Belon. Het doel van dit boek is om het gebruik van designcultuur te verspreiden als een strategisch hulpmiddel voor bedrijven. Dit boek schetst een duidelijk kader met een set aan methodes en tools om oude problemen vanuit nieuwe invalshoeken te benaderen. Producten, diensten en relaties krijgen geheel nieuwe betekenissen. Met dit boek kun je leren de standaardpatronen van gedachte, gedrag en gevoel te doorbreken. 

Gebruik: Zakelijk
Niveau: Beginner tot expert
Stijl: Informatief & visueel
Leestijd: 168 pagina's (gemiddeld 5,5 uur*)

7. Design. Think. Make. Break. Repeat. - Martin Tomitsch & Cara Wrigley (2018)

Design. Think. Make. Break. Repeat. bestaat uit een verzameling aan laagdrempelige methoden. Kom je net om de hoek kijken? Dit handboek biedt een flexibel, interactief leermiddel voor iedereen die geïnteresseerd is in het leren van methoden voor ontwerpdenken en hun gebruik voor product- en diensteninnovatie. Het boek bevat 60 methoden die zijn geselecteerd uit alle ontwerpdisciplines: productontwerp, serviceontwerp, ontwerpinnovatie, interactieontwerp en ontwerp van gebruikerservaringen.

Gebruik: Zakelijk
Niveau: Beginner
Stijl: Praktisch & Visueel
Leestijd: 208 pagina's (gemiddeld 7 uur*) 

8. Strategic Design Practices for Competitive Advantage - Giulia Calabretta & Gerda Gemser (2016)

Hoewel dit niet helemaal over Design Thinking gaat, konden we dit boek niet achterwege laten. Ontwerpers worden steeds vaker betrokken bij het maken van strategische beslissingen. (Denk aan: Afdeling Buitengewone Zaken.) Dit boek geeft handvatten om routinematige acties en werkwijzen aan te leren. Er komen acht strategische ontwerppraktijken aan bod om je vertrouwd te maken met effectieve hulpmiddelen voor strategische innovatieprojecten. Ook geven ze verschillende richtlijnen voor het makkelijk en snel toepassen van deze werkwijzen en hulpmiddelen. 

Gebruik: Zakelijk
Niveau: Expert
Stijl: Praktisch & visueel
Leestijd: 228 pagina's (gemiddeld 7,5 uur*)

9. Branded Interactions - Marco Spies (2015)

Volgens onze Interaction Designer Ruben geeft dit boek een uitgebreide uitleg over hoe je een digitaal/ interactief project van A tot Z moet runnen. Tegenwoordig speelt digitaal een onmisbare rol in hoe klanten een merk ervaren. De interface is nu het merk. Het boek bevat veel methoden, tips & tricks, en dient als een goed naslagwerk. Het zit boordevol voorbeelden uit de praktijk, case studies en interviews met experts van toonaangevende merken en interaction design bureaus. 

Gebruik: Zakelijk
Niveau: Beginner tot expert
Stijl: Praktisch & tekstueel
Leestijd: 362 pagina's (gemiddeld 12 uur uur*)

* = De leestijd is gebaseerd op het aantal pagina's en de gemiddelde leestijd per pagina (2 minuten). 

Leer hoe je Design Thinking voor elk vraagstuk kan inzetten

Behalve lezen over Design Thinking, kun je ook op een actieve manier leren wat Design Thinking is door een workshop Design Thinking te volgen. Make Design Work geeft verschillende workshops waarin je nieuwe vaardigheden aanleert om eigenhandig te innoveren. Aan de hand van learning by doing en een flinke portie actie brengen we organisaties en medewerkers op een energierijke manier een verfrissende mindset bij. Meer weten? Bekijk het hele workshop aanbod of neem gelijk contact met ons op.

Voor wie is deze workshop?
Deze workshop is geschikt voor iedereen die bekend wilt worden met de Design Thinking aanpak. Wellicht weet een merendeel van je collega's (nog) niet waar ze moeten beginnen en/of wat Design Thinking überhaupt is. Deze workshop brengt je de beginselen van de methode bij aan de hand van een voor jou bekend vraagstuk. 

Afdeling Buitengewone Zaken
Make Design Work is een initiatief van Afdeling Buitengewone Zaken, een ontwerpbureau dat zich graag bezig houdt met ontwerpen voor maatschappelijke relevantie. Onze projecten zijn voorbeelden voor de veranderingen die we graag zien. Met onze ontwerp-ervaring, methoden, technische kennis en frisse blik kunnen we altijd bijspringen om samen met jou in de doe-modus te komen.

Previous

Design Thinking uitgelegd in vijf eenvoudige stappen

Next

Klantvragen stellen: Wat levert het op?