Design thinking: Hoe het helpt bij het oplossen van complexe problemen

Wat is design thinking?

In een tijd waar nieuwe ideeën ieder aspect van ons leven transformeren, is de vraag naar innovatie groter dan ooit. Het maakt niet uit waar we kijken, we zien vraagstukken of mogelijkheden die kunnen worden opgelost door middel van innovatie.

Mensen staan centraal
Bijvoorbeeld: miljarden mensen die proberen te leven van een uiterst minimale hoeveelheid geld per dag. Bij dit soort problemen staan mensen centraal. Ze vragen om een human-centered, creatieve en praktische benadering om de beste ideeën en oplossingen te bedenken. Design thinking is een manier om tot innovatie te komen.

Design thinking is een mindset
Design thinking kent een structuur maar is geen gegarandeerd succesvol vast proces dat volgens het boekje te volgen is. Design thinking is een mindset. Bij design thinking definieert men het probleem en implementeert de oplossingen, met de wensen en behoeften van de eindgebruiker in het hart van de conceptontwikkeling. Dit proces concentreert zich op needfinding, begrijpen, aannames vormen, creëren, maar vooral het écht doen.

Gestructureerd werken
Design thinking zet de mythe van het creatieve genie met een briljant idee opzij en zorgt voor een structurele manier van werken waarbij een creatieve, human-centered ontdekkings proces in gang wordt gezet, gevolgd door cycli van prototyping, testen en reflectie.

Wat kan Make Design Work hierin betekenen? 

Make Design Work biedt workshops aan waarin je leert jouw innovatie traject te starten, al vanaf een complexe kwestie of een vaag probleem. We gaan naar buiten met zelfgemaakte prototypes om klanten te ondervragen. We helpen je verder om tot verrassende eindresultaten te komen. Niet alleen inspireren, maar innoveren door te doen: proberen, fouten maken en verbeteren.

Make Design Work geeft workshops waarbij we aan de hand van 'learning by doing' organisaties op een energierijke manier een nieuwe mindset bijbrengen. Ervaar samen met collega’s wat Design Thinking nou eigenlijk is. In deze introductie cursus doorlopen we kort alle stappen van deze methode door te doen. Meer weten? Bekijk het aanbod of neem gelijk contact met ons op. 

Design Thinking Bekijk workshop Kom in een innovatieve en actiegerichte mindset
Klantreis Bekijk workshop Je dienstverlening begrijpen en verbeteren

 Afdeling Buitengewone Zaken
Make Design Work is een initiatief van Afdeling Buitengewone Zaken, een ontwerpbureau dat zich graag bezig houdt met ontwerpen met maatschappelijke relevantie. Onze projecten zijn voorbeelden voor de veranderingen die we graag zien. Met onze ontwerp-ervaring, methodes, technische kennis en frisse blik kunnen we altijd bijspringen om samen met jou in de doe-modus te komen.